TITEL GEDICHTENBUNDEL: "IN GESPREK MET MIJN MOEDER" 

JAAR: 2019

 

OP MIJN DERDE KON IK AL SCHRIJVEN EN OP MIJN VIJFDE SCHREEF IK AL KORTE GEDICHTEN EN VERHALEN VERGEZELD VAN ZELFGEMAAKTE TEKENINGEN EN SCHILDERIJTJES. HET GING HEEL VAAK OVER MIJN MOEDER, DE MOEDER DIE IK NOOIT HEB GEKEND. 

IK HEB DE EERSTE 25 GEDICHTEN LATEN BUNDELEN EN UITGEVEN BIJ MIJN UITGEVER EN HIER IS HET RESULTAAT. EEN MONUMENT AAN MIJN ZO GELIEFDE EN GEMISTE MOEDER, MIMIE.

 

INMIDDELS BEN IK BEGONNEN MET DEEL 2 WAAR IK WEDEROM 25 GEDICHTEN VOOR MIJN MOEDER LAAT BUNDELEN BIJ MIJN UITGEVER. MET DE TITEL: "IN GESPREK MET MIJN MOEDER DEEL 2."

OOK DEEL 2 IS INMIDDELS UIT EN IS ZOWEL BIJ MIJ ALS BIJ MIJN UITGEVER TOBI VROEGH VERKRIJGBAAR. EN NU BEN IK BEZIG MET DEEL 3.

 

ENKELE MOOIE REACTIES OP: "IN GESPREK MET MIJN MOEDER DEEL 1" 

Lieve Manola,

Ik heb de factuur net betaald. Ik wil je graag erg bedanken voor je gedichtenbundel. Ik heb het dit weekend gelezen en het raakt mij ontzettend.

Het maakt mij zeer emotioneel. Ik vind het erg mooie en (moedig) hoe eerlijk je bent: je spreekt het gemis van je moeder uit vanuit je hart. 

En de tekeningen/schilderingen zijn schitterend en spreken boekdelen. Ik heb grote geluk dat ik een hele lieve moeder heb: ik ga het haar ook laten lezen.

Zou je ooit dit project kunnen uiten in een expositie? Nogmaals bedankt,

Groetjes Marjan.

Beste Manola,

Wat een prachtige bundel heb je gemaakt. Je nawoord heeft mij zeer geroerd. De verhalen en gedichten zijn heel mooi maar regelmatig ook hartverscheurend. Los van je verhalen vind ik je tekeningen ook erg mooi. Pas een paar weken oud en dan al zonder moeder. Ik weet niet waar je moeder aan is overleden. Was ze ziek? Je kunt hier heel erg trots op zijn. En ik hoop van harte dat het maken van deze bundel je een beetje geholpen heeft. 

En het voorwoord moet je ook maar vaak teruglezen. 

Tot ziens. 

Karen 

Is je bundel ook ergens te koop?

Lieve Manola,

Je hebt een fantastisch boek geschreven met mooie gedichten recht uit je hart. Van de gedichten word ik emotioneel en dankbaar. Dankbaar omdat ik mijn moeder hebt gekend en weet wat jij mist. 

De gedichten tonen jouw liefde en warmte voor je moeder. Een moeder die je weliswaar niet hebt gekend en gevoeld. Maar uit die mooie woorden blijkt dat je haar zeker wel kent en dat zij jou ook kent en vooral ontzettend van jou houdt. Het kan ook niet anders, want je bent een intelligente, mooie, creatieve en super vriendelijke vrouw met het hart op de juiste plaats! Wat een voorrecht dat ik al jouw gedichten mag lezen.

Monico Sint Jago 

Hi Nona,

Mijn reactie op jouw gedichtenbundel:

Het is een mooie gedichtenbundel, heel persoonlijk waarin het verdriet van jou als dochter die haar moeder niet heeft gekend wordt verwoord.

Dat heb je respectvol gedaan en ik hoop dat je door "het gesprek met jouw moeder" datgene hebt gezegd wat je wilde zeggen, zou hebben gezegd.

Ik hoop dat jouw woorden hebben bijgedragen tot het verzachten van jouw gemis van een moeder.

Je bent een hele sterke vrouw die heel veel tegenslagen heeft overwonnen. Door tegenslagen worden we sterker. Uiteraard willen we sterker zijn zonder tegenslagen.

Hoe dan ook, het verleden draagt bij tot het heden met het vizier gericht op de toekomst. Het allebeste voor nu en toekomst!!!

Juan

Hoi Manola,

Dankjewel voor je mailtje. Ik heb bewondering voor al de mooie kunstwerken die jij maakt en de manier waarop je dit deelt met anderen. 

Ik heb je boekje grotendeels gelezen en ik ben onder de indruk. De verhalen komen echt binnen. Ik zie je vrijdag.

Karin

Lieve Manola

Ijmuiden, 27-02-2019

Bedankt wat je me wilt vertellen over het grote gemis van je moeder in je gedichtenbundel. Je hebt een tijd terug een schilderijtje voor me geschilderd waarop de zee en een grote boom met drie bloemen ervoor te zien is. Je vertelde me dat je daar elke avond naar toe ging en met je moeder sprak hoe je dag was geweest en hoe je haar miste. 

Het hangt op mijn slaapkamer en ik leg geregeld mijn hand op de drie bloemen en denk aan je en stuur je geloof, hoop en liefde. In jouw gedichtjes lees ik hoe moeilijk je het in je hele leven hebt gehad. Ik heb gehuild toen ik ze las en heb in gedachten mijn armen om je heen geslagen en de engelen gevraagd om je te koesteren.

Jouw vele vragen aan je moeder heb ik nu vastgelegd op papier. Weet dat je moeder altijd om je heen is, je bent altijd met haar verbonden in liefde, jouw verdriet doet ook haar verdriet en ze wil dat je blij bent en is trots op jouw manier van verwerken in tekenen en schilderen. 

En omdat je zo'n bijzonder en liefdevol kind van haar bent. Ik ben blij dat je naar je huisarts hebt geluisterd en dit prachtige boekje met al die mooie schilderstukjes daarbij hebt geschreven. Ik moet er niet aan denken dat je er niet meer zou zijn, want je bent ook mijn meisje, je zit al zo lang in mijn hart. 

Lieve schat ga je weg in de dankbaarheid dat je bij haar geboren mocht worden. Ze gaat met je mee, geniet van alle lieve en mooie dingen, je leven met je lieve man en binnenkort wellicht met je hulphond, met je tentoonstellingen ook met anderen. 

Je mag er zijn, hou van je zelf mooi kind van God. Geniet en lach dan geniet ook je moeder. Je zult haar terugzien wanneer je taak op aarde om is. Dan haalt ze je op dat staat vast. Maak je stuk vol, want je bent nodig. Lief meisje van me ik stuur je duizend kussen en ik droog mijn tranen. 

Wanneer ik klaar ben met mijn therapie wil ik graag naar je toekomen om je vast te houden en te knuffelen. Daar verlang ik naar. 

Voor altijd in mijn hart heel veel liefs,

Elly

Ik heb al iets gelezen in je gedichtenbundel en ik vind het indrukwekkend hoor, mooie maar ook trieste en herkenbare verhalen en dan de prachtige foto’s erbij, petje af, bedankt voor het mooie kado.

Veel lieve groetjes,

Joke

Lieve Nona,

Heb eindelijk tijd gehad een ‘recensie’ van je bundel te schrijven. Dat was ik allang van plan, je kent me, duurt soms even…. Maar hij is er nu. Ik heb wat beeld en teksten gebruikt, hopelijk vind je dat niet erg, ben er terughoudend mee geweest zodat ze in elk geval je bundel toch moeten kopen 😊 Hij is echt prachtig!!!

Kus, Grethe

O ja de link

https://grethevangeffen.nl/2019/05/27/in-gesprek-met-mijn-moeder/

 

Wat heb je weer een mooi expositie staan in Hoorn zeg!

Hoorn is leuk, ik ga kijken of ik voordat deze afloopt een dagje Hoorn ga doen en dan bij het Dijklander ga kijken. Misschien wil Tonny wel met mij mee.

 

Je vroeg om een recensie voor je gedichtenbundel, nou bij deze:

 

Ontroerend, raak, indrukwekkend, dat zijn de woorden die bij mij opkomen als ik deze verhalende gedichtenbundel lees. “Mijn moeder belt nooit” doet mij denken aan mijn eigen moeder die ik wel heb gekend en op 88-jarige leeftijd is overleden en die naarmate zij ouder werd vaker belde. Manola haar moeder heeft nooit kunnen bellen met haar dochter en andersom.

De kunstwerken die in deze bundel staan afgedrukt zijn heel goed uitgekozen en passend bij de verhalen, erg mooi allemaal!

Lieve Manola, ik weet zeker dat jouw moeder daarboven naar je kijkt en ontzettend trots op jou is en op alles wat je maakt en doet en op jouw doorzettingsvermogen.

 

Groetjes

 

Joke

Manola

“Ik was de enige die jou niet had”

Citaat uit de dichtbundel: In gesprek met mijn moeder.( blz 22)

Ik vond het een mooie bundel, juist ook door de kombinatie van Tekst en schilderijen. Ze vullen elkaar aan zoals de twee vrouwen op blz 18. De ene kleurrijk en de andere zwart. Prachtige verstilde vrouwen.

Mijn moeder is al enige jaren dood en ik kan me voorstellen dat jij af en toe in gesprek bent met je moeder. Door jouw bundel heb ik weer even stilgestaan bij het leven van mijn eigen moeder. Wij hadden ook af en toe ruzie en soms ook wel wat langer, maar voor mijn gevoel was dat wel een uiting van ons dat we elkaar nog steeds belangrijk vonden.

Ik heb met groeiend enthousiasme je bundel gelezen

En ik ben blij dat je de moed had om het uit te geven.

Ruard

Lieve Manola, 

Ik vond het ook heeeeel fijn!! Ik heb aan jou dingen verteld die ik niet veel mensen vertel en jij hebt mij meer verteld dan de meeste mensen doen! Heel bijzonder. Ook om in je huis te zijn!!

Vanmiddag heb ik in tranen je boek gelezen. Wat een ontzettend diep verdriet draag je mee. 

Het is zo mooi verwoord en prachtig geïllustreerd!!! Het is verdrietig en boos maar ik moest ook even lachen: lieve Manola, in de hel willen ze jou echt niet!!! Veel te lief, mooi en bijzonder! 

Lieve Manola, ik ga lekker op zoek naar hele dikke breinaalden. O ja, de trommel die Fronno had gevonden, is van hout; hij is van jou!!! Ik zal een foto maken!

Lieve groeten

Nolleke 💕💕💕

Hoi Nona,

Dat is alweer een tijd geleden!

Ik heb je bundel gelezen, en ben verrast door de verschillende gezichtspunten vanwaaruit je je moeder benadert. De mensen uit je omgeving, die het niet interesseert, je dagen van wanhoop, je hang naar verbondenheid...

Wees gerust, Nona, je bént al voor altijd met je moeder verbonden. Deze wens is altijd al werkelijkheid geweest.

Je moeder leeft namelijk in jou voort, in je botten, in je geest, in je hele wezen.

Hoe is het met jullie, de exposities, vakantieplannetjes enz enz?

Groetjes,

Rob

Lieve Manola

Voor op je website:

----------------------------------------------

Ik heb met veel interesse je boekje gelezen.

Er ging voor mij een andere wereld

en ik heb me nooit de impact

gerealiseerd van het verlies van een

moeder en het moederschap.

Mijn leven was en is vol vrouwen;

oma's, tantes, moeder, zussen,

dochters, en kleindochters. Hoe rijk ben

ik en wat neem ik dat als 

vanzelfsprekend.

Wat mooi laat jij zien hoe schrijnend

het kan zijn als deze belangrijke vrouw

er niet is en toch zo aanwezig is.

Je boekje heeft mij ontroerd, geraakt

en bewust gemaakt. Dankjewel

daarvoor.

Maria van Delft

----------------------------------------------

Ik hoop en ik wens dat het schrijven van

dit boek jou rust en aanvaarding

brengt. Dat je moeder naast je mag

lopen en de verbinding tussen jullie

een warme mag zijn.

Lieve groet 

Maria

Op de website van Yarden staat sinds gisteren 28 april 2020 een nieuw gedicht geschreven door mij om mijn moeder te herdenken samen met een kunstwerk ook van mijn hand. 

https://www.yarden.nl/blog/afscheidsverhalen/herdenken-met-een-gedicht.htm

REACTIES:

Tja, met tranen in mijn ogen las ik jouw gedicht.

Ik 'ken' jou nu een beetje, weet wat van je achtergrond e.d., en dan raakt dit me dubbel.

Anja en ik missen onze beide ouders ook heel erg, maar wij kunnen ons heel goed een beeld van hen vormen.

Wij hebben fysieke herinneringen die ik zo in mijn gedachten kan oproepen.

Dan is jouw gemis toch echt heel anders……

De vragen die jij stelt zijn vragen die wij hebben kunnen stellen.

Maar ook dan nog, er zullen altijd vragen onbeantwoord blijven.

Aad en An

 

Lieve Monico

Vandaag kreeg ik een pakketje. En niet zomaar een pakketje......toen ik het open maakte en zag wat voor moois erin zat was ik diep geraak. Ik heb nog nooit zo'n mooi cadeau gehad. Dat mijn voelsprieten zo doet raken. De schoonheid van de tekst en de tekeningen. Ik heb heel wat tranen gelaten. Zooooo moooi. Ik ga het op papier proberen te zetten. En ga dat naar je vrouw sturen. Maar wil ja haar alvast een dikke zoen geven van mij. En toen ik de laatste bladzijde las bedacht ik mij ook wat een zware tijd zij moet hebben gehad. Wat een verdriet en gemis en hoe ziek je daar kan worden. En hoe zwaar dat voor jou en jouw relatie moet zijn geweest. En hoe knap dat dit boek er is gekomen. Zo ben ik zelf al 20 jaar bezig met een boek. Ik heb weer inspiratie om er verder mee te gaan........Je moet eens weten en zien wat dit gebaar met mij doet. Niet in woorden uit te drukken........

Groet.

Nanette

 

 

   

 

Bericht: Goedenavond Mw Manola, Ik stuur u dit bericht om u te bedanken voor het delen van uw gevoelens en gedachten in het boek ; in gesprek met mijn moeder, deel 1”. Het heeft me geraakt, nog nooit heeft een boek me doen tranen en ontroerd. Niet omdat ik weet hoe het voelt, want dat weet ik eigenlijk niet. ( zoals Monico schreef in uw voorwoord dat het ondenkbaar en niet voor te stellen is voor hen die hun moeder hebben gekend. Ik geef hem gelijk). Ik kan u niet zeggen hoe uw boek mij heeft geraakt en waarom, misschien omdat ik empathisch ben, ik weet het niet. Ik wilde u gewoon via dit bericht bedanken en dat ik vandaag vanwege omstandigheden deel 2 niet heb kunnen kopen maar gelukkig is er morgen nog een dag. Ik heb ook genoten van uw expositie in de galerij van de Hallen, met mijn vinger wees ik naar de drie donkere vrouwen geschilderd op de snijplanken en zei tegen mijn vriend dat ik zoiets in mijn huis wilde. Ik hoop de muren van mijn toekomstige woning te kunnen sieren met uw kunst. Met vele bewondering, Suella Hooplot.
Reactie op website: https://www.manolasintjago.nl